logo

Actualitat Notícies

Contra els interessos abusius

OCU posa en marxa una campanya per a ajudar els afectats a alliberar-se del parany dels interessos abusius generats per crèdits i targetes de pagament ajornat, revolving, etc. Diem alt i clar #*StopUsura.

Milers de consumidors han caigut en el parany dels deutes. Els culpables moltes vegades són els excessius interessos, abusius i fins i tot usuraris generats per crèdits al consum o per les targetes de pagament ajornat, especialment les targetes revolving, una modalitat molt perillosa.

És el teu cas? Estàs pagant interessos molt elevats per ajornar pagaments o per un crèdit al consum? Has caigut en el parany del sobreendeudamiento i els interessos excessius? En OCU volem ajudar-te al fet que t'alliberes, i per això llancem la campanya #*StopUsura, contra el parany dels interessos abusius.

El parany de crèdits i targetes revolving

Despeses imprevistes o per damunt de les nostres possibilitats, els sous baixos, la carestia de la vida... milions de consumidors tenen moltes dificultats per a afrontar els pagaments de la seua vida quotidiana, com sabem per l'estudi de l'Índex de Solvència Familiar OCU. Són milers de llars els que no arriben a fi de mes, i viuen a crèdit, una opció que sale molt cara.

Entitats financeres ofereixen crèdits ràpids, fins i tot microcrèdits per xicotetes quantitats per les quals *comprasn interessos realment elevats, amb *TAEs que superen el 1.000%, molt poc recomanables. Molts altres opten pel pagament ajornat de targeta: ajornar una compra en un comente concret pot ser una solució,, però ajornar la despesa indefinidament sola et fa caure en un deute cada vegada major.

Pitjor encara és recórrer a les famoses targetes "*revolving", unes targetes de crèdit que només tenen l'opció de pagament ajornat, és a dir, totes les compres que es paguen amb elles s'ajornen (amb els seus interessos), amb el que l'usuari està permanentment endeutat. Ofereixen diferents opcions de pagament:

Pagar una quantitat fixa mensual, es fixa l'import que es vol pagar cada mes amb independència de la despesa mensual de la targeta, es paga sempre el mateix, i si la despesa realitzada és major, s'acumula a la resta del deute que es pagarà amb els interessos corresponents. Així, si la quota és xicoteta, pot ser que no abast si més no per a cobrir el pagament dels interessos, amb el que el deute pendent no fa sinó augmentar.

Pagar un percentatge del deute pendent. Es paga cada mes un percentatge del crèdit consumit, amb una quantia mínima. Aquest segon sistema de pagament tampoc és recomanable, perquè indueix a entrar en una espiral de deute en la qual mai s'acaba de pagar.

Interessos usuraris? El Suprem diu No

Ja l'antiga Llei de Repressió de la Usura establia en 1908  que “serà nul tot contracte de préstec en què s'estipule un interés normalment superior al normal dels diners i manifestament desproporcionat amb les circumstàncies del cas o en condicions tals que resulte aquell lleoní”.

En una sentència de 2015 el Tribunal Suprem va considerar que uns interessos de més del 24,6% TAE (similars als que carreguen moltes targetes de crèdit pels ajornaments) estan molt per damunt de l'interés normal.

En dictar aquesta sentència, el Suprem va establir un criteri important a l'hora de considerar usuraris, i per tant abusius, els interessos elevats en contractes de crèdits i préstecs, i va obrir la possibilitat al fet que els usuaris reclamen aqueixos interessos excessius i, si la justícia determina que són abusius, puguen aconseguir la seua anul·lació o la minoració del deute.

Consulta la notícia original AQUI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías