logo

Actualitat Notícies

El preu de la llum pujarà per l'onada de fred per 11 milions de consumidors

El preu de l'gas s'ha disparat a Europa i afecta la fixació de l'preu majorista elèctric

L'onada de fred a Espanya, però que ja es va iniciar fa uns dies a Europa, contribuirà a que aquests dies els 11 milions de consumidors que tenen contractada la llum a Espanya a preu regulat (PVPC) vegin incrementada la seva factura mensual.

No només perquè van a tenir més hores posades a casa la calefacció, sinó també perquè els preu de la matèria primera, la mateixa energia, han pujat.

Mercat majorista: El segon preu més alt de la història

Aquest dijous, el preu de mercat majorista s'ha disparat fins als 94,99 euros / megawatt hora (MWh), que és el segon més alt de la història recent, després dels 103,76 euros que va marcar el 11 de gener de l'any 2002 .

Com els preus de mercat elèctric majoristes es negocien amb un dia d'antelació, el preu mitjà diari per demà divendres serà un 6,8% superior a el preu d'aquest dijous. Experts en la matèria expliquen que la culpa que el preu majorista s'hagi disparat la tenen els alts preus de gas en els últims dies, encara que sembli una paradoxa. El gas intervé en la formació dels preus de l'electricitat. I la realitat és que està arribant molt poc gas d'Algèria i el que arriba a Espanya ve de Rússia, que està a preus alts per l'onada de fred que recorre aquest país i Europa.

En la formació de preu de l'electricitat en el mercat intervenen diverses tecnologies. Aquests dies, les renovables estan aportant molt poca energia, el carbó no està entrant a marcar preus per l'alt cost dels drets de diòxid de carboni, així que qui està fixant preus en realitat és el gas.

El panorama per als clients de l'mercat lliure

Els 17 milions de consumidors que tenen contractes en el mercat lliure és més difícil que percebin aquestes alces perquè normalment el preu es pacta per un any, llevat que la matèria primera seguís a preus alts diverses setmanes.

D'aquesta manera, els clients de l'mercat regulat es beneficien quan els preus estan baixos, però si sorgeixen moments puntes a l'alça com l'actual també ho perceben en la seva factura mensual.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías